Make your own free website on Tripod.com

Overzicht van interessantste mogelijkheden om naar Sierra de Las Villas te reizen.

1.     VLIEGTUIG

Naar MADRID of MALAGA.  Madrid biedt de meeste mogelijkheden om verder naar ons te reizen (trein/bus) en in 1 dag bij ons te geraken.  Maar eigenlijk is Malaga simpeler omdat het een kleinere, rustigere luchthaven is.  Buiten het toeristische seizoen kunnen de ticketprijzen voor Malaga zelfs goedkoper dan die voor Madrid zijn.

 

a)      Madrid:

neem best een vroege vlucht (ochtend- of middagvlucht)als je in 1 dag tot bij ons wil geraken.  Er is een trein naar LINARES-BAEZA rond 15:00 die rond 19:00 aankomt (zaterdag en zondag enkel trein rond 16.00 aankomst rond 19.45).  Wij komen je daar ophalen.  Vandaar is het nog ca. 1,5 a 2 uur rijden en dan nog 45’ te voet afdalen. 

Je kan ook met de bus van Madrid tot Ubeda (aankomst rond 20u) of tot Villacarrillo (aankomst ca. 21u) wat nog 30 km dichter bij ons is (op 35km).

De meest flexible manier is een huurwagen te nemen.  Buiten het hoogseizoen en als je met meer dan 2 personen bent kan het zelfs goedkoper zijn dan trein of bus.

 

Heb je een latere vlucht, dan overnacht je best in Madrid en neem de eerste trein of bus ’s morgens naar LINARES-BAEZA. 

Laat ons steeds vooraf telefonisch weten  met welke trein of bus je zal arriveren zodat wij daar mee rekening kunnen houden.

Vanaf de luchthaven kan je met de metro (wel 1 keer overstappen maar eigenlijk heel eenvoudig – goed aangegeven als je op de luchthaven een metroplannetje bemachtigt) heel goedkoop naar het treinstation.  Kost maar 2,5 euro en reken op ongeveer 1,5 uur om in ’t station te geraken.  Je moet van de ‘AEROPUERTO (BARAJAS)’ naar het Treinstation  van RENFE ‘CHAMARTIN’ (RENFE is de Spaanse NMBS/NS).   Naar ATOCHA RENFE kan ook maar is drukker (en 2x overstappen in metro).

Als je met de bus gaat, neem je de metro naar ESTACION SUR de autobuses, op de kaarten (en in metro) als 'MENDEZ-ALVARO' aangeduid.

Je kan ook een taxi nemen ; reken wel op een 20 euro.

 

TREIN:

In het treinstation ATOCHA ga je naar het kantoor om een Billete voor de trein naar LINARES-BAEZA te kopen. Als je daar binnenkomt moet je direct een nummer trekken en dan je beurt afwachten; kan wel even duren.  Indien je direct een heen EN terugticket koopt (IDA y VUELTA) (je moet dan wel weten welke trein je wil nemen voor de terugreis, soms kan een open terugticket ook wel geloof ik) krijg je 20% korting.  Let op: neem best NIET geen biljet voor de TALGO want die is 50% duurder! maar wel voor de REGIONAL EXPRESS ; die gaat om 15u40 en komt om 19:15 in Linares aan.  Om aan het perron te komen moet je door automatische poortjes.  Die functioneren echter niet met  het biljet dat je gekocht heb, maar er is een grote kiosk waarlangs je kan passeren als je je biljet toont.   Om dit thuis al te plannen kan je op de website www.renfe.es nagaan wanneer er welke treinen rijden.  LET OP: op zon- en feestdagen rijden er minder treinen, hou hiermee rekening!

 

Uren trein MADRID -> LINARES

11:35  -> 14:46

15:40  -> 19:06

en nog andere

                LINARES  -> MADRID

                        10:03  -> 13:19

                        11.15 ->  14:50

                        en nog andere

 

 

Alternatief voor trein: met BUS van Madrid naar UBEDA of naar VILLACARRILLO (ligt 30 resp. 60 km dichter bij ons dan LINARES).  Je gaat dan van de luchthaven naar de grote busterminal die ‘MENDEZ-ALVARO’ (of EESTACION SUR de AUTOBUSES) heet (slechts 1 keer overstappen in metro naar de circulaire lijn 6- wel zien dat je de cirkel in de juiste richting volgt want anders doe je er eens zo lang over), en zo noemt ook het metrostation dat daaronder ligt.  Prijs: ca. 22 Euro pp.

 

Uren bus MADRID -> UBEDA:

            ca. 15.30 -> 19.30

            UBEDA -> MADRID

                        9.15 -> 13.30

                        15.15 -> 19.30

 

Uren bus MADRID -> VILLACARRILLO:

            16.00 -> 21.00 (1x overstappen op bus die wacht in MANZANARES)

 

In het busstation ga je naar de loketten van ‘ALSA of SAMAR’ en vraagt ticket naar UBEDA of VILLACARRILLO.  De rit naar Villacarrillo is weliswaar wat langer (doet meer dorpjes aan en heel andere route dan die naar Ubeda) maar ook mooier.  Voor ons is het ook dichterbij om je te komen ophalen. Maar je bent wel later in de Sierra en als de dagen wat korten is dat een nadeel want dan moeten we misschien in (schemer)donker afdalen naar huis. 

Op de vertrekborden (SALIDAS) staat dan aangegeven op welke plaats (ANDEN) de bus zal vertrekken (het is een heel groot station met een 60-tal stopplaatsen voor de bussen).  De bus naar Villacarrillo verschijnt echter onder bestemming 'VILLANUEVA de la FUENTE'!!!

 

b)      Malaga:

Je arriveert meestal ’s namiddags.  Het wordt dan al moeilijk om nog dezelfde dag tot bij ons te geraken.  De mogelijkheden zijn:

·        Trein naar LINARES: ’s morgens (dus overnachten in Malaga) rond 07:00; ca 25 euro.  We halen je daar op.

·        Bus naar VILLACARRILLO: om 18:30, aankomst om 23.20; 20 euro.  Je kan dan in Villacarrillo overnachten (ca.30 euro) en wij komen je ’s morgens ophalen.

·        Bus naar Ubeda: er zijn de hele dag door bussen van Malaga naar Granada en van Granada verder naar Ubeda.  In Ubeda kan je naar Villacarrillo verder.

Onze voorkeur gaat uit naar de bus naar Villacarrillo.  Het is redelijk goedkoop (bus/hotel) en voor ons is het ook veel gemakkelijker (dichterbij) om je daar op te halen.  Nog eenvoudiger is echter:

·        Neem een Huurauto, binnen 4 a 5 uurtjes ben je in de sierra.

 

 

Terug via Malaga is eenvoudiger; er is een bus in Villacarrillo om 07:55 die rond 13:00 in Malaga is.  Er is ook een bus in Ubeda, rond 10.30 die ook geschikt is indien je de late vlucht (rond 18h) hebt.

 

 

OPTIE: OVERNACHTING:  voor 25 euro kan je ook overnachten bij een buurman.  Wij halen je dus op en brengen je tot daar en zorgen voor avondeten.  Dit is interessant indien het donker is bij aankomst.  De volgende dag kunnen we dan gezamenlijk afdalen naar ons huisje.

In Villacarrillo kan je ook voor ca. 30-35 euro een kamer huren in het plaatselijke hotel, gelegen langs de hoofdweg.

 

HUURWAGEN: een mogelijkheid die tegenwoordig vrij interessant is vanwege de redelijk lage tarieven is het huren van een wagentje.  Om van Madrid naar hier te rijden hoef je geen robuuste of grote wagen te huren.  Een klein autootje volstaat even goed.  Je spaart dan de treinkosten (50 euro per persoon heen/terug) en de kosten voor het ophalen in Linares (2 x 25 euro).  Voor ons ook gemakkelijker want we hoeven dan die lange verplaatsing naar Linares niet te doen.  Verder hangt de keus af van het doel van je vakantie: wil je vooral wandelen, rusten, genieten – dan is de auto hier van weinig nut; wil je regelmatig een uitstapje maken, andere delen van de sierra zien of een stadsbezoekje dan heb je de vrijheid om dat te doen wanneer je wil indien je een huurauto hebt.  Als je met 3 of 4 personen bent wordt het al snel goedkoper dan met trein of bus.

 

2.     BUS

Je kan vanuit ANTWERPEN met Eurolines tot in BAILEN rijden.  De rit duurt ca 26 uur; als je iemand bent die in de bus kan slapen ’s nachts is het misschien iets voor jou, zoniet, dan kan het behoorlijk vermoeiend zijn.  Kostprijs: ca. 215 euro heen en terug.  Wij komen je in BAILEN ophalen; reken dan nog een 2,5 a 3 uur voor we bij ons aankomen.

Verdere informatie: www.eurolines.be

Dit is zeker de meest ecologisch verantwoorde manier om naar hier te komen.

(Behalve dan met de trein maar dat betekent 2 keer overstappen en een kostprijs van > 400 euro heen/terug).

3.     AUTO

Uit onze ervaring is de kortste en snelste weg die over Lille – Parijs – Bordeaux – Bayonne – San Sebastian - Vittoria - Burgos – Madrid.  In Madrid neem je richting NIV (N4) CORDOBA.  In La CAROLINA verlaat je de N4 en neem je de A301 richting UBEDA.  In Ubeda neem je de richting (N322) ALBACETE.  Je passeert UBEDA en ca 33 km verder kom je langs VILLACARRILLO.  Hier verlaat je deze hoofdweg en rijd je naar MOGON  (volg bordjes CAZORLA/SANTO TOME via de A6204) naar MOGON.  In Mogon volg je steeds de bruine borden met ‘Sierra Las Villas’

Na ca 1 km ga je rechtsaf (volgens bruine borden): dit is het begin van de weg die de Sierra invoert.  Er staan km-palen langs de weg die je wat orientatie verschaffen.  Rond km. 20 passeer je het stuwmeertje ‘Aguascebas’.  Rond ca. Kmpaal 22 kom je aan de plaats van afspraak: een schoolgebouwtje (wit met 1 etage) genaamd: “C.P. la fresnedilla”.  We wachten daar op jullie. 

BELANGRIJK: Bel of SMS ons wanneer je in Villacarrillo arriveert zodat we tijdig op de plaats van afspraak kunnen zijn.

 

OPHALEN:

Het afhalen kost 30 euro (Bailen), 25 euro (Linares), 20 euro (Ubeda) en 15 euro (Villacarrillo).  Dit dekt hoofdzakelijk de benzinekosten.